بدون شک قهوه از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است و بسیاری از مردم به قدری به آن علاقه دارند که معتقدند روزی که صبحش با نوشیدن یک فنجان قهوه داغ آغاز نشود یک روز کلافه کننده و بی روح خواهد بود!
اگرچه این باور بیشتر از آن که حاصل تلقین و علاقه شدید به طعم فوق العاده این نوشیدنی باشد به خواص قهوه بر می گردد، زیرا قهوه در حقیقت باعث هوشیاری ذهن شده، عملکرد ذهن و جسم را بهبود می بخشد، تاثیر خوبی روی خلق و خو می گذارد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و آلزایمر را کاهش می دهد.
با وجود همه این ها دیده شده برخی افراد بعد از نوشیدن قهوه از ناراحتی معده شکایت می کنند، اما آیا قهوه واقعا تاثیر منفی روی معده و گوارش می گذارد؟
برای پاسخ به این سوال در ادامه مطلب با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید.
همه چیز در مورد قهوه و ناراحتی معده
قهوه دارای ترکیبات متعددی است که ممکن است روی معده اثر منفی گذاشته و باعث ناراحتی معده شوند، از جمله:
1. کافئین
کافئین یک محرک ذهنی طبیعی و قوی است که باعث افزایش سطح هوشیاری افراد می شود، گفته شده یک فنجان قهوه (240 میلی لیتر) حاوی تقریبا 95 میلی گرم کافئین است.
این ماده روی انقباضات دستگاه گوارش اثر گذاشته و آن را تشدید می کند، به گفته دانشمندان قهوه کافئین دار 23 درصد بیشتر از قهوه بدون کافئین و 60 درصد بیشتر از آب روده بزرگ را تحریک می کند.
کافئین باعث افزایش تولید اسید معده نیز می شود که به خصوص در افرادی که معده حساسی دارند با ناراحتی های معده همراه خواهد بود.
2. اسیدهای قهوه
اگرچه کافئین مقصر اصلی در بروز مشکلات معده ناشی از نوشیدن قهوه است اما اسیدهای موجود در این نوشیدنی نیز نقش مهمی دارند.
قهوه حاوی اسیدهای مختلفی همچون اسید کلروژنیک و N-آلکانویل-5-هیدروکسی تریپتامین است که به نظر می رسد تولید اسید در معده را افزایش می دهند. لازم به ذکر است اسید معده به تجزیه مواد غذایی و حرکت بهتر آن ها در روده کمک می کند.
بعضی افراد ادعا کرده اند با مصرف قهوه سوزش سر آن ها تشدید شده اما دانشمندان نتوانسته اند رابطه معناداری میان این دو بیابند.
3. مواد افزودنی
در برخی موارد در واقع این قهوه نیست که باعث ناراحتی معده می شود بلکه افزودنی های آن از جمله شیر، خامه، شیرین کننده ها یا شکر هستند که مشکل زا می شوند و متاسفانه بسیاری از افراد عادت دارند قهوه خود را با این افزودنی ها میل کنند.
به عنوان مثال بدن حدود 65 درصد مردم دنیا قادر به هضم درست لاکتوز – نوعی قند موجود در شیر – نمی باشد و ممکن است بعد از مصرف لبنیات دچار مشکلاتی همچون نفخ، گرفتگی معده یا اسهال شوند.
آیا قهوه بدون کافئین باعث ناراحتی معده می شود؟
در برخی موارد دیده شده جایگزین کردن قهوه کافئین دار با قهوه بدون کافئین برای کاهش ناراحتی معده ناشی از نوشیدن قهوه مفید بوده است.
این مزیت برای زمانی است که ناراحتی معده شما ناشی از کافئین موجود در قهوه بوده باشد و نه اسیدهای قهوه یا افزودنی های آن، زیرا قهوه فاقد کافئین همچنان حاوی اسیدهای قهوه است که باعث افزایش تولید اسید معده و انقباضات روده می شود و افزودن شیر، خامه، شکر یا شیرین کننده ها به قهوه بدون کافئین به خصوص در افرادی که به این مواد خوراکی حساسیت دارند باعث مشکلات معده خواهد شد.
چگونه از ناراحتی معده ناشی از نوشیدن قهوه پیشگیری کنیم؟
اگر احساس می کنید با نوشیدن قهوه دچار ناراحتی معده می شوید می توانید با رعایت چند نکته، علاوه بر لذت بردن از یک فنجان قهوه دلپذیر عوارض گوارشی ناشی از آن را نیز کاهش دهید. توصیه می شود:
- اگر مبتدی هستید سعی کنید قهوه را آرام و جرعه جرعه بنوشید
- از نوشیدن قهوه با معده خالی خودداری کنید. قهوه خاصیت اسیدی دارد و جرعه جرعه نوشیدن آن همراه غذا هضمش را راحت تر می کند
- اگر دوست دارید قهوه خود را با شیر میل کنید اما دچار عدم تحمل لاکتوز هستید یا احساس می کنید شیر گاو باعث ناراحتی معده تان می شود بهتر است آن را با شیرهای گیاهی مانند شیر سویا یا شیر بادام جایگزین کنید
بیشتر بخوانید: آشنایی با خواص میوه کوپواکو که قبلا نمی دانستید
چگونه اسیدیته قهوه را کاهش دهیم؟
1. قهوه با رست تیره تر انتخاب کنید
به نظر می رسد دانه های قهوه که برای مدت طولانی تر و در درجه دمای بالاتر برشته شده اند یعنی رست تیره تری دارند نسبت به قهوه های با رست روشن تر اسیدیته کمتری دارند.
2. قهوه دم سرد را امتحان کنید
به طور کلی گفته شده قهوه دم سرد یا کلد برو نسبت به قهوه گرم کمتر اسیدی است.
3. قهوه با دانه های درشت تر انتخاب کنید
هرچه دانه های قهوه ریزتر باشند در طول پروسه دم آوری اسید بیشتری از آن ها خارج می شود، به عبارت دیگر اسیدیته قهوه به دست آمده از دانه های درشت تر کمتر می باشد.
منبع: healthline